· 

Seoul

Een ijskoude stopover in Seoul

Het is eind december en ik sta voor het Gyeongbokgung palace complex in Seoul. Een snijdende ijskoude wind waait over het grote plein voor de ingang. De traditioneel geklede wachters bij de hoofdpoort geven geen krimp, waarschijnlijk dragen ze thermokleding onder hun traditionele kleurrijke kleding. Ik ben onderweg naar zomers Australië maar breng eerst 3 dagen door in deze moderne Aziatische metropool met 9 miljoen inwoners.

Misschien niet een heel voor de hand liggende bestemming voor een stopover, Seoul, de hoofdstad van Zuid-Korea. Maar een lange vlucht naar bijvoorbeeld Australië onderbreken is best een goed idee, en zeker als je dan ook nog een nieuwe stad kunt ontdekken. Vaak wordt gekozen voor Dubai of Hongkong maar Seoul is ook een mogelijkheid.

 

Seoul heeft een uitgebreid metronetwerk waardoor je razendsnel naar de verschillende bezienswaardigheden kunt reizen, handig als je niet zoveel tijd hebt of als je in de winterse kou even wil ontsnappen. Ook onder de grond gaat het stadsleven trouwens gewoon door, winkels en restaurantjes zijn er overal te vinden.

Myeong dong is een wijk in Seoul waar het vooral draait om beauty shoppen (zuid Koreaanse beauty producten zijn zeer populair). Denk aan heel veel neon reclame, K Pop muziek die uit luidsprekers schalt en winkeliers die samples uitdelen. En, ondanks de kou, komen ’s avonds de kraampjes tevoorschijn waar druk gebarbecued wordt, de drukke straten zijn dan gevuld met etensgeuren. Natuurlijk zijn er ook genoeg restaurantjes waar je binnen kunt barbecueën. Bekende Koreaanse gerechten met exotische namen als Bibimbap, Bulgogi en Kimchi kun je hier in ieder restaurant eten.

 

In Bukchon hanok village staan ongeveer 900 traditionele Hanok huizen. Je kunt hier ronddwalen in de kleine straatjes en thee drinken bij een familie thuis. Herkenbaar aan de schoenen die buiten voor de deur staan. Binnen op de houten verwarmde vloer kun je genieten van gemberthee. Veel Koreaanse bezoekers maken hier selfies in klederdracht met op de achtergrond de hypermoderne skyline van Seoul.

De N seoul tower in Namsan park is een echte eye catcher. Je kunt gemakkelijk naar boven met een kabelbaan, hiken kan ook natuurlijk. Bovenop de toren heb je een 360 graden uitzicht over de enorme stad.

Op de dag van vertrek bezoek ik nog Cheonggyecheon. Een populaire plek onder Seoul inwoners. Een voormalige snelweg is omgetoverd naar een rivier van bijna 6 km. Langs en in de rivier zijn wandelpaden, bruggen en watervalletjes aangelegd. Ik probeer me voor te stellen hoe het er hier in de zomer uit zal zien. Zomers in Seoul zijn namelijk behoorlijk warm. Een super locatie om een warme dag door te brengen. “You come back in summer” roept iemand aan de overkant van het water. Dat lijkt mij een goed plan.

 

 

Na drie dagen sta ik weer op Incheon international airport, mijn winterjas, handschoenen en sjaal gaan terug mijn koffer in. Over 12 uur ben ik in Sydney waar ik op slippers en in korte broek het  wereldberoemde vuurwerk van New Years Eve zal gaan bewonderen. Vanuit het vliegtuigraampje probeer ik nog een glimp op te vangen van winters Seoul dat vanaf nu een warme plek in mijn hart heeft.

Reactie schrijven

Commentaren: 0