· 

Ik ga als digital nomad naar Bali

Tien jaar geleden was ik al eens op Bali. In 2009 maakte ik met mijn gezin een rondreis over dit bijzondere eiland. Een self-drive reis van enkele weken. Met een papieren routebeschrijving reden we langs highlights en fijne plekken, soms met aanwijzingen als “bij het hoge gebouw links” of ‘’bij de grote boom rechtsaf’’. Een avontuurlijke rondreis vol met cultuur, prachtige rijstvelden, lekker eten en strand. De speciale Balinese ‘’vibe” is me altijd bijgebleven. En ik ben niet de enige die van dit eiland van Goden houdt, al sinds de jaren 60 is deze bestemming in trek bij toeristen, dit waren eerst vooral hippies en nu zijn er miljoenen bezoekers per jaar vanuit de hele wereld. En dat allemaal op een eiland met de oppervlakte van de provincie Noord-Brabant. De bevolking is enorm gegroeid door het toerisme, er wonen nu ongeveer 4 miljoen mensen op Bali. Dit betekent dat er veel is veranderd, meer hotels, meer scooters, meer faciliteiten, eigenlijk meer van alles. Natuurlijk heeft dat invloed en het kost moeite om alle nadelige side effects van het toerisme in goede banen te leiden. Maar ik heb al gemerkt dat de Balinezen zich bewust zijn van deze gevolgen en er actief mee bezig zijn, tot nu heb ik bijvoorbeeld nog geen plastic rietjes gezien, die zijn vervangen door bamboe rietjes.

En nu ben ik dus weer terug op Bali, het eiland dat altijd in mijn gedachten is gebleven. Gelukkig was de Bali vibe er gelijk weer toen ik aankwam. De georganiseerde chaos, de vriendelijke mensen, geuren en kleuren. Als je op Bali verblijft kun je er niet omheen; de Balinese Hindoe cultuur is overal. Niet bedoeld als toeristische attractie, het is een onderdeel van het dagelijks bestaan.

Dit keer ben ik niet op vakantie. Ik zal hier een maand verblijven in een zogenaamde Co Living/Co Working in Canggu. Een van de hipste plekjes van Bali op dit moment. Hier vind je veel leuke restaurantjes met voornamelijk healthy foods, yogascholen, boutiques en een aantal beachclubs.

Er is enorm veel informatie te vinden over Bali, over de hotspots (daar zijn er heel veel van), over de activiteiten die je kunt doen en mooie bezienswaardigheden op het gebied van cultuur en natuur. Er zijn genoeg reisgidsen te koop, instagram accounts te volgen en blogs om te lezen. En daar komt mijn verhaal nu bij. Ik wil jullie graag meenemen op mijn reis naar Bali als ‘’digital nomad’’. Waarom doe ik dit, hoe is het om te wonen op Bali en te ‘’werken’’ tussen digital nomads (blijkt best lastig als je de zee kunt horen maar je achter je laptop zit of het zwembad dat er aantrekkelijk uit ziet) . En last but not least, hoe is het om alleen te reizen en je gezin thuis te laten?

 

Daarover zullen mijn komende blogs gaan, en natuurlijk ook over de typische dingen die Bali zo populair maken. 

Reactie schrijven

Commentaren: 9
 • #1

  Agnes (donderdag, 16 mei 2019 22:55)

  Lijkt me een super rijke levens ervaring. Alleen reisen is zeer leerzaam vindt ik , zeker buiten Europa. Azie hou ik ook van . Geniet er van! Ik geniet van de mooie fotos op je instagraam. Groeten

 • #2

  Sacha (maandag, 20 mei 2019 09:08)

  Wat ontzettend leuk om te lezen! Ik blijf je volgen, geniet van deze mooie ervaring!

 • #3

  Engelie (maandag, 20 mei 2019 09:51)

  Nu al een leuk blog om te lezen. Ben heel benieuwd hoe het je bevalt om eens echt alleen jezelf te zorgen in plaats van werk, kids, man, huishouden. Heel veel plezier tijdens deze ontdekkingsreis in het sfeervolle Indonesië.

 • #4

  Diana Roos (maandag, 20 mei 2019 16:20)

  Super leuk om te lezen! Ik ben benieuwd wat er nog meer voor mooie verhalen zullen volgen! Veel (schrijf) plezier!

 • #5

  Jolanda Buur (maandag, 20 mei 2019 18:18)

  Leuk verhaal� Je leest het eigenlijk als een heel goed boek waarbij je steeds weer snel door wilt lezen naar de volgende pagina. Dus... kom maar door met die blogs �
  Waar ik ook wel een beetje nieuwsgierig naar ben is hoe zijn de gewone Balinezen? Hoe leven zij? En wat vinden zij van al die Hipsters �
  Ik wens je natuurlijk een super mooie tijd toe op Bali. En kijk alweer uit naar je volgende blog (of wordt het een vlog �).
  Enjoy �

 • #6

  Kiek (dinsdag, 21 mei 2019 06:35)

  Wat een avontuur! Het maken van mooie herinneringen is waar het om gaat in het leven. Heel veel plezier daar op Bali en kijk nu al uit naar je volgende blog. Je schrijft leuk!

 • #7

  Diana (dinsdag, 21 mei 2019 07:45)

  Heel erg leuk om jouw ervaringen van je verblijf op Bali te lezen. Ik ben heel benieuwd naar je volgende blogs. Ik blijf je zeker volgen!

 • #8

  Joan (dinsdag, 21 mei 2019 17:07)

  Heel leuk om zo op de hoogte te blijven van je belevenissen. Ik ben erg benieuwd naar je persoonlijke ervaringen op Bali!

 • #9

  Monique (zondag, 26 mei 2019 18:33)

  Nog nooit op Bali geweest maar dit staat zeker nog op een lijstje! Leuk om je verhalen te volgen. Veel succes met je blog en geniet van je tijd op Bali!