· 

Nusa Penida

Om te kunnen bloggen heb je ook onderwerpen nodig om over te schrijven. Dat komt goed uit want zoals gezegd is hier in Canggu, of eigenlijk in Bali genoeg om te beleven. Het tripje naar Nusa Penida stond al op mijn wishlist dus toen een medebewoonster mij mee vroeg hoefde ik daar niet lang over na te denken. Als reisblogger heb ik natuurlijk vaker de spectaculaire foto´s gezien die op Nusa Penida worden gemaakt. Dat wilde ik wel eens met eigen ogen zien. Dit eiland hoort officieel bij Bali en is 20 km lang en 12 km breed. Een heel stuk kleiner dus dan Bali. Nusa Penida is nog niet zo ontwikkeld als Bali en eigenlijk ook (nog) niet ingesteld op veel toeristen.

Vanuit Sanur, dat aan de oostkant van Bali ligt, kun je met een ferry in ongeveer een half uur naar het naastgelegen eiland varen. Omdat er in Sanur geen echte haven is waar boten kunnen aanmeren moet je, om aan boord te komen, een stukje door het water lopen. Dat is wel iets om rekening mee te houden, ga er maar van uit dat je (behoorlijk) nat wordt 😊. Nusa Penida is een populaire (dag)bestemming, dat was al duidelijk bij vertrek, er lag namelijk niet 1 boot te wachten, maar een stuk of 6. Na een vrij comfortabele overtocht stond de gids al op ons te wachten in het haventje.

 

Het is trouwens ook mogelijk om een scooter te huren en daarmee het eiland te verkennen maar een auto met gids is een stuk makkelijker, de wegen op Nusa Penida zijn extreem slecht en heel smal, dus je moet een zelfverzekerde bestuurder zijn om dit aan te durven. De bezienswaardigheden liggen behoorlijk ver uit elkaar dus je bent wel even onderweg, en je kunt waarschijnlijk ook niet alles zien in slechts een dag. Wil je langer op het eiland verblijven dan is een scooter misschien wel aan te raden, je bent dan mobiel en je hebt meer tijd om alle highlights op je gemak te bezoeken, 3 tot 4 dagen is dan zeker voldoende. Vroeg op de dag is het beste moment om alle viewpoints te bezoeken, dan heb je geen last van de dagtoeristen. Neem voldoende cash mee want geld opnemen is niet makkelijk.

 

Onze eerste stop was gelijk het verste punt van de dag. Ongeveer 1,5 uur rijden over een zeer hobbelige weg. Soms een stukje geasfalteerd en dan weer heel lang niet. Angel Billabong is een soort natuurlijke infinitypool met groen blauw water. Met eb zou je hier kunnen zwemmen op eigen risico. Op het moment dat ik er was, was het vloed en waren er hoge, krachtige golven. Alle uitzichten op Nusa Penida zijn zeer fotogeniek, ook met een drone kun je hier geweldige foto’s maken. Naast Angel Billabong ligt Broken beach, dit is maar 5 minuten lopen en ook hier een geweldig uitzicht op een soort natuurlijke brug die door zeewater is ontstaan in de rotsen. Erg mooi om te zien en om er overheen te wandelen. Na een lunchbreak met nasi goreng gaan we op weg naar het hoogtepunt van de dag, Kelingking beach. De wow factor is zeker aanwezig! Vanaf een hele hoge klif zie je een bijzondere rotsformatie liggen met ernaast een wit strand en heel blauw water. Logisch dat deze foto zo vaak opduikt op Instagram. Het is mogelijk om af te dalen naar het veel lager gelegen strand. Dit is een tocht van ongeveer 1  uur. Hou er rekening mee dat dit erg gevaarlijk kan zijn. Op Youtube zijn filmpjes van de afdaling te vinden. Er is geen officieel pad of trap en je moet ook weer omhoog klimmen natuurlijk. Ik ben zelf maar een stukje afgedaald, voornamelijk om foto’s te maken want ondanks alle fotograferende toeristen is dit wel een magische plek.

Als laatste bezoeken we Crystal bay, zoals de naam al zegt, dit is een baai met helder blauw water en zandstrand waar je ook strandbedjes kunt huren. In de omgeving van Crystal bay is de weg overigens  wel goed, dit maakt het naar mijn idee een fijne plek om te verblijven. Ik zag hier vlakbij Coco resort Penida, daar had ik wel een nachtje willen blijven, dit kleinschalige hotel zag er in ieder geval zeer aantrekkelijk uit. De meeste resorts en restaurants liggen trouwens in het plaatsje Toyapakeh.

Na een duik in zee zat voor ons de dag er al weer op. Mocht je langer blijven dan is snorkelen met manta´s ook een mogelijkheid en ook Atuh beach en Diamond beach (hier is sinds kort een goede trap aangelegd) zijn aanraders. De Guyangan (of ook wel genoemd Peguyangan) waterval is prachtig, maar de afdaling is ook hier pittig. Als je hoogtevrees hebt waarschijnlijk geen goed idee. Maar durf je het wel aan, dan wordt je beloond met schitterende kliffen en uitzichten.

 

Nusa Penida is totaal anders dan Bali omdat het nog niet zo ontwikkeld is. Het is avontuurlijk, ongerept en heeft veel moois te bieden, standen, uitzichten en natuur. Eerlijk gezegd schrok ik wel van het aantal dagtoeristen bij de highlights als Kelingking beach. Deze plek is inderdaad super mooi, logisch dat veel toeristen dit willen zien. Maar eigenlijk zijn de wegen er naar toe niet geschikt voor het vervoer van al deze mensen. In de toekomst zal dat vast verbeterd worden. Mijn advies is dan ook om wat langer te blijven zodat je meer tijd hebt om te genieten van dit bijzondere eiland.

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    DvdS (vrijdag, 07 juni 2019 18:52)

    Wat een mooi reisverslag weer. En wat een prachtige foto's. Deze 2 ingrediënten geven heel goed weer hoe bijzonder het moet zijn om daar te zijn.

  • #2

    Kiek (maandag, 10 juni 2019 22:39)

    Prachtige plaatjes, leuk verhaal! Moet een bijzondere reis voor je zijn.