· 

Roadtrip Kroatië, Bosnië & Herzegovina en Montenegro

 In september nog zin in heerlijk zonnig weer en tegelijkertijd ook genieten van cultuur en natuur? Ik ontdekte in 6 dagen een aantal prachtige plekjes in de Balkan die goed bereikbaar zijn met een (huur)auto en dus perfect voor een (korte) roadtrip. In een paar uur tijd ben je weer op een nieuwe bestemming en onderweg kun je natuurlijk ook stops maken. Er is in deze omgeving veel moois te zien en het is net weer anders dan de bekende Middellandse zee landen zoals Italië. September is een ideale maand voor een bezoek aan deze regio, de temperaturen in het najaar zijn net iets aangenamer en het is iets rustiger qua toerisme.

 

KROATIË

Kroatië heeft een enorm lange kustlijn. Bijna 1800 km is de kust langs de Adriatische zee met Istrië in het noorden en Dubrovnik in het zuiden. Dit land heeft heel veel te bieden, naast zon, zee en (kiezel)strand kun je natuurgebieden met prachtige watervallen bezoeken, middeleeuwse stadjes en bijzondere eilanden. Je voelt hier duidelijk een mediterrane sfeer maar daarnaast ook Balkan invloeden.

Mijn reis start in Split en is makkelijk bereikbaar via Transavia met een korte vlucht van 2 uur.

 

SPLIT IS DE EERSTE BESTEMMING

Split ligt wat zuidelijker in Kroatië (ongeveer ter hoogte van de Italiaanse stad Ancona) en heeft een prachtige oude binnenstad. Na de Kroatische hoofdstad Zagreb is dit de tweede stad van het land. Hier kun je ’s avonds over de boulevard (‘de Riva’) flaneren en lekker op een terras zitten. In de haven vind je ook de ferryboten naar de populaire eianden Brač en Hvar. Split is een cruise bestemming dus wellicht kun je een cruiseschip zien liggen in de haven als je de Marjan heuvel beklimt voor een uitzicht over het historische centrum.

 

Het paleis van Diocletianus is dé bezienswaardigheid van Split, dit paleis in Romeinse stijl is ook echt indrukwekkend, gebouwd rond 300 na Christus. Het lijkt wel een filmset, en ja, natuurlijk zijn hier opnames gemaakt voor de serie Game of Thrones. Je kunt er ronddwalen door smalle steegjes met prachtige doorkijkjes, ijskoffie drinken bij een van de kleine restaurantjes en de Bell tower van het paleis beklimmen voor alweer een schitterend uitzicht over de stad. Ook zijn er genoeg leuke winkeltjes te vinden.

Een prima bestemming dus voor ongeveer 2 dagen. In de omgeving van Split is nog veel meer moois te zien, dus goed te combineren. Het fort Klis ligt ook ongeveer 10 km afstand (bekend als ‘Meereen’ uit Game of Thrones, sorry ik ben fan 😉 ). Het havenstadje Trogir en de watervallen van Krka zijn ook aan te raden. Mijn tocht gaat echter richting Mostar in Bosnië en Herzegovina.

 

ONDERWEG NAAR BOSNIË EN HERZEGOVINA

Misschien niet direct een land waar je als eerste aan denkt als je een nieuwe bestemming zoekt voor een reis. Bosnië en Herzegovina was tot 1992 onderdeel van het voormalige Joegoslavië, net als een heel aantal andere Balkan landen. Tot 1995 was het land in een bloedige burgeroorlog verwikkeld en bij mij vooral bekend door de gebeurtenissen in Srebrenica. Gelukkig gaat het nu weer goed met het land en is er economische groei. Vanuit Split is het ongeveer 2,5 uur rijden over goede wegen. Bij de grens moet je rekening houden met wat wachttijd. Je verlaat hier de EU en daarom is er een grondige grenscontrole waar je naast je paspoort (let op, je identiteitsbewijs is hier niet geldig) ook je autopapieren moet laten zien (vraag je verhuurbedrijf ook om de groene kaart, want anders kom je het land niet in).

Bosnië en Herzegovina is een land met ruige rotsgebergten, rivieren en watervallen. Het land is dus uitermate geschikt voor sportieve natuurliefhebbers die in de nationale parken kunnen hiken, kanoën en fietsen. Daarnaast zijn er ook een aantal steden te bezoeken, natuurlijk Sarajevo, de hoofdstad, maar Mostar wordt ook veel bezocht door toeristen. Mostar is de meest gebombardeerde stad van de Bosnië oorlog. En er zijn nog genoeg gebouwen met kogelgaten te vinden als je oplet (je kunt zelfs een tour doen om dit te bekijken, bijvoorbeeld naar de bekende Snipertoren, een hoog gebouw waar scherpschutters vanaf schoten) maar gelukkig is deze tijd voorbij en is een bezoek aan Mostar helemaal niet droevig of eng. Het is een onderdeel van de geschiedenis geworden.

 

Natuurlijk is Mostar pas echt bekend om de Stari Most, de oude boogbrug over de Netretva rivier. In 1993 werd deze brug compleet vernietigd door een bombardement maar is weer helemaal gerenoveerd. De brug is sinds 2004 een Unesco monument en echt het symbool van de stad. Jonge mannen duiken hier vanaf in de zomermaanden als ze 25 euro hebben opgehaald bij het publiek. Een gevaarlijke duik van de 20 meter hoge brug maar wel spectaculair. Vanaf de Koski Mehmed Pasha moskee heb je een fantastisch uitzicht op de brug, maar is niet geschikt als je last hebt van claustrofobie en hoogtevrees. Ik ben wel naar boven geklommen omdat je er de beste foto kunt maken, maar stond er niet echt relaxed te genieten. Verder kun je in de omgeving rondwandelen langs restaurantjes en souvenirwinkels. Er zijn (nog) geen grote ketenhotels in de stad maar wel veel kleinere accommodaties. Via Booking.com sliep ik in een groot en nieuw appartement (City Center apartments) vlakbij de Stari Most voor 36 euro per nacht. Het prijsniveau in Bosnië ligt dus wel lager dan in Europa.

 

De volgende dag maakte ik een stop in Blagaj, tijdens de terugrit naar Kroatië. Een klein plaatsje met een oud Derwisj klooster aan de rivier. Leuk om even te stoppen en je kunt er mooie foto’s maken. Ik vond het bijzonder om een bezoek te brengen aan dit land. Weer eens iets heel anders en veel nieuwe indrukken opgedaan.

 

BEZOEK AAN DUBROVNIK

Terug in Kroatië nu naar het hoogtepunt van deze roadtrip, Dubrovnik. Waarschijnlijk de mooiste en best bewaarde historische stad aan de Adriatische kust. De compleet ommuurde vestingstad spreekt echt tot de verbeelding en wordt elk jaar door heel veel toeristen bezocht. Tip, ga niet in het hoogseizoen, en ga vroeg. De toegang tot de muur gaat om 08.00 uur open en het loont echt om er vroeg te zijn. Je hebt de stad dan nog een beetje voor jezelf en je kunt tijdens de wandeling (2 km) ook lekker op een terrasje zitten om van het uitzicht te genieten. Ik bleef maar foto’s maken want al die rode daken met de azuurblauwe zee op de achtergrond zijn wel echt fotogeniek. Nadat ik helemaal rondom de stad was gelopen over de muur bezocht ik de stad zelf natuurlijk ook nog. Je wandelt van pleinen naar kerkjes via steegjes en straatjes, echt erg bijzonder. Ook het fort Lovrijenac net buiten de muur is een aanrader, vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht.

In Dubrovnik is er uiteraard veel aandacht voor Game of Thrones, de populaire serie trekt alleen nog maar meer bezoekers naar deze stad. Je loopt namelijk letterlijk door het decor. Maar ook als je nog geen minuut van de serie hebt gezien is de stad echt een must-see. Toeristisch is het zeker, jaarlijks komen er meer dan 800.000 bezoekers naar Dubrovnik. Ook is Dubrovnik een cruisebestemming. Gelukkig wil de plaatselijk overheid er voor zorgen dat Dubrovnik geen Venetië wordt en is er een limiet aan het aantal bezoekers per dag gesteld om zo de stad nog een beetje leefbaar te houden voor de bewoners. Daarnaast is de prijs voor toegang tot de muur verhoogd, ruim 20 euro pp is best kostbaar. Maar ik vond het echt ontzettend mooi en het geld wel waard.

Parkeren en overnachten in de stad is ook prijzig, beter is het om in de omgeving van Dubrovnik een leuk hotel of camping te zoeken en vanuit daar met de bus naar de stad te gaan.

Wat ik ook nog een goede tip vond is om in plaats van met de dure kabelbaan naar boven te gaan, je gewoon met je (huur)auto naar boven kunt rijden, ik bedoel hiermee de Srd berg, je komt dan op hetzelfde hoge punt waar de kabelbaan ook eindigt. En hier heb je echt het allerbeste uitzicht over de gehele stad! Hier blijf je gegarandeerd wel een poosje staan kijken.

 

MONTENEGRO, ONBEKENDE BESTEMMING

En dan is het tijd voor het derde land van deze roadtrip, Montenegro. Eerlijk gezegd, voor mij een vrij onbekend land in de Balkan. Daarnaast had ik nog nooit gehoord van de baai van Kotor, en laat dit hoogtepunt van Montenegro nou vlakbij Dubrovnik liggen en dus prima te combineren.

Nog even wat feitjes over dit land. Montenegro is een klein land met minder dan 1 miljoen inwoners en ongeveer net zo groot als Vlaanderen. De hoofdstad is Podgorica (dit was voor mij ook nieuw). Sinds 2006 is Montenegro pas een onafhankelijke staat. Voorheen was het ook een onderdeel van Joegoslavië en heeft daarna ook nog jaren samen met Servië een staat gevormd. Het landje heeft stranden, natuurparken en rotsgebergten. Maar de topattractie is wel de baai van Kotor, ook wel het meest zuidelijkste fjord van Europa genoemd. Deze inham van de Adriatische zee eindigt bij het middeleeuwse stadje Kotor. Vanaf de ingang leidt de baai zo’n 28 km landinwaarts. Je kunt met de auto de weg langs de oever volgen en af en toe een stop maken. Donkere bergen reizen op langs de baai en onderweg kom je pittoreske dorpjes tegen. Perast is een van de bekendste omdat er tegenover dit dorp in het water 2 kleine eilandjes liggen, Sveti Dorde, met een klein klooster, en Gospa od Skrpjela. Moeilijke namen maar erg sprookjesachtig om te zien.

Kotor stad is ook een cruise bestemming en veel kleiner dan bijvoorbeeld Dubrovnik. Het kan dus erg druk zijn. Cruiseschepen liggen hier maar een paar uur voordat ze weer verder varen. Het stadje uit de middeleeuwen is (natuurlijk) ook een Unesco monument en bijzonder charmant. Het is een doolhof vol met Venetiaanse huizen, kerken en pleintjes. Heerlijk om rustig doorheen te wandelen en een ijsje te eten. Het stadje is ook bekend om zijn vele katten die overal rondlopen en liggen te slapen. Heb je behoefte aan een sportievere uitdaging dan kun je het San Giovanni klooster bezoeken, dit is een pittige klim maar je wordt beloond met (ook weer) een prachtig uitzicht.

Je kunt de baai van Kotor ook halverwege (op het smalste stuk) overvaren met een ferry. Dat duurt maar 10 minuten. De ferry’s varen af en aan dus je hoeft niet te reserveren. Een enkele reis overtocht met de auto kost ook maar 5 euro. Zo hoef je op de terugweg niet weer helemaal rond de baai te rijden. Ik verbleef in de badplaats Herceg Novi aan de baai van Kotor. Hier kun je nog een dag lekker genieten aan het kiezelstrandje en zwemmen in helder water. Via de luchthaven van Dubrovnik vlieg je in ruim 2 uur weer terug naar Nederland.

 

Voor mij was dit het eerste bezoek aan de Balkan en ik moet zeggen dat ik het verrassend mooi vond. Inspirerend om nieuwe landen te bezoeken die eigenlijk helemaal niet zo ver weg zijn maar toch vrij onbekend. In een week ook ontzettend veel gezien omdat de afstanden niet te groot zijn. Er valt hier dus nog genoeg te ontdekken !

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Corina (donderdag, 17 oktober 2019 20:35)

    Wat een fantastische trip. Foto's zien er prachtig uit Petra. Ik ben benieuwd naar je volgende bestemming!

  • #2

    Margriet (vrijdag, 25 oktober 2019 18:04)

    Leest heerlijk weg dit reisverslag met de foto’s en nodigt zeker uit om die kent eens op te gaan